Η κατανάλωση σήκωσε τα φορολογικά έσοδα το 2023. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ η οποία έφερε «μπροστάρηδες» στην αύξηση των φορολογητέων εκροών, δηλαδή στα έσοδα πωλήσεων, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς το λιανεμπόριο και τα αυτοκίνητα. Ακολούθησε η εστίαση, ενώ ο τέταρτος κλάδος που συνέβαλε περισσότερο στις φορολογητέες εκροές ήταν η βιομηχανία τροφίμων.
Όπως αναφέρει το powergame, οι κλάδοι που συρρικνώθηκαν στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς είναι πολύ λιγότεροι από εκείνους που παρουσίασαν αύξηση. Σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της υποχώρησης, σε ποσοστό περίπου 90%, αποδίδεται στο κλάδο των καυσίμων και της ενέργειας. Ειδικότερα, τα στοιχεία που παραθέτει η ΑΑΔΕ στο στρατηγικό της σχέδιο για το 2024, σχετικά με την πορεία των φορολογητέων εκροών κατά το 2023, δείχνουν μια μεγάλη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας σε τομείς και κλάδους που υποδηλώνουν υψηλή κατανάλωση.
Οι παραγωγικοί κλάδοι, εμφανίζουν και αυτοί άνοδο, σε μικρότερο βαθμό από ό,τι η κατανάλωση. Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη αύξηση των φορολογητέων εκροών πέρυσι σε απόλυτα μεγέθη ήταν το λιανικό εμπόριο. Οι δραστηριότητες που φέρουν κωδικό αριθμό (ΚΑΔ) 47 και περιλαμβάνουν κάθε είδους λιανικό εμπόριο πλην των οχημάτων, ανήλθαν σε περίπου 60 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση περίπου 5 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Το εμπόριο οχημάτων (χονδρικό και λιανικό) είναι ο δεύτερος κλάδος με την μεγαλύτερη αύξηση φορολογητέων εκροών. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις με κωδικό αριθμό δραστηριότητας 45 που συνέβαλε με επιπλέον φορολογητέες εκροές μέσα στο 2023 κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Το σύνολο των φορολογητέων εκροών ανήλθε σε 13,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27% σε σχέση με το 2022. Πρόκειται για την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση που εντοπίζεται σε κλάδους με σημαντικό όγκο οικονομικής δραστηριότητας.
Και ο τρίτος κατά σειρά κλάδος επιχειρηματικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη αύξηση φορολογητέων εκροών μέσα στο 2023 εντοπίζεται στον χώρο της κατανάλωσης. Είναι οι επιχειρήσεις που φέρνουν ΚΑΔ 56 και αφορά σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις εστίασης. Εδώ η αύξηση των φορολογητέων εκροών είναι 23% σε σχέση με το 2022 ή κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Τα συνολικά δε έσοδα των επιχειρήσεων εστιατορίων, αναψυκτηρίων κ.λπ. ανήλθε σε 11,1 δισ. ευρώ.
Οι παραγωγικοί κλάδοι έπονται στην 4η και 5η θέση και είναι αντίστοιχα η βιομηχανία τροφίμων και τα κατασκευαστικά έργα εκτός των οικοδομών (κατοικίες κ.λπ.). Την 6η θέση καταλαμβάνει η φιλοξενία (καταλύματα) και την 7η θέση ο πρωτογενής τομέας (ζωική και φυτική παραγωγή). Στην 8η θέση βρίσκονται οι εξειδικευμένες κατασκευές (παραγωγικές μονάδες κ.λπ.) και στην 9η οι μεταφορές. Τέλος, στη 10η θέση βρίσκονται οι κατασκευές κτιρίων (κατοικίες, γραφεία κ.λπ.).
Καταναλώνουμε περισσότερα απ’ όσα παράγουμε
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα καταναλώνει περισσότερο απ’ ό,τι παράγει, αφού όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι Έλληνες πέρυσι ξόδεψαν 11,1 δισ. ευρώ σε ταβέρνες και τα εστιατόρια, ενώ ο συνολικός όγκος της πρωτογενούς παραγωγής μόλις που ξεπέρασε τα 7,4 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογιστεί η ιδιοπαρασκευή τροφών σε σπίτια, τότε φαίνεται η διαφορά στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας, ακόμη και στο βασικό επίπεδο της διατροφής.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα στοιχεία βεβαίωσης ΦΠΑ 12μηνου 2023, οι 71 επιχειρηματικοί κλάδοι δραστηριότητας σε σύνολο 87 σημείωσαν αύξηση φορολογητέων εκροών μέσα στο 2023. Μόλις 16 κλάδοι σημείωσαν υποχώρηση και ο σημαντικότερος από αυτούς ήταν ο ενεργειακός, ο οποίος παρουσίασε μείωση φορολογητέων εκροών ύψους 17,44 δισ. ευρώ.
Συνολικά, και για τους 87 ΚΑΔ, σημειώθηκε αύξηση των φορολογητέων εκροών κατά 11,24 δισ. ευρώ ή κατά 3% σε σχέση με το 2022.
Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?