Την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει το βηματισμό της προσπάθειας για αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην χώρα μας, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ο οποίος επισκέπτεται στις 10.30 τα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).
Στην ΕΔΕΥ ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ηγεσία της εταιρείας (πρόεδρος Ρ. Σκούφιας, διευθύνων σύμβουλος Α. Στεφάτος) ενώ το παρών επίσης θα δώσουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας και ο ceo των Ελληνικών Πετρελαίων Α. Σιάμισιης.
Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ότι θα τηρηθεί ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα με σαφείς δεσμεύσεις από πλευράς Πολιτείας προς τους επενδυτές για να ξεπεραστούν μια σειρά από γραφειοκρατικά και αδειοδοτικά εμπόδια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής υδρογονανθράκων του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που δημοσιοποιήθηκε ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην ΕΔΕΥ, οι περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης δυνητικά εμφανίζουν αποθέματα της τάξης των 70 – 90 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου, ποσότητες ικανές να καλύψουν το 15 – 20 % των καταναλώσεων της Ε.Ε.
Η δυνητική αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, η οποία επικαλείται την ΕΔΕΥ και την Ακαδημία Αθηνών, στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας έχουν προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, που με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με δεδομένο ότι θα είναι επιτυχημένο το ¼ των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης.
Σήμερα, είναι γνωστό ότι από τις υπάρχουσες σεισμικές καταγραφές στον ελλαδικό χώρο είναι χαρτογραφημένες περίπου 40 γεωλογικές δομές, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω γεωφυσικών και γεωτρητικών μελετών για την πιστοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αναφέρει η μελέτη.
Πηγή: capital.gr