Μέτρα ενίσχυσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ανακουφιστούν, ενω μέσω ενός κύματος ακρίβειας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο 4,8% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός Νοεμβρίου 2021, καταγράφοντας νέο ρεκόρ σχεδόν 11 ετών , κάτι το οποίο καταδεικνύει το μεγάλο κύμα ανατιμήσεων στην ελληνική αγορά, με την κυβέρνηση να προετοιμάζει το έδαφος για νέεες παρεμβάσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά την ενέργεια, αλλά και όχι μόνο.

Στο τραπέζι βρίσκονται νέες παρεμβάσεις οι οποίες καλύπτουν  το ενεργειακό πεδίο -κυρίως σε ό,τι αφορά την εκτόξευση της τιμής κόστους του φυσικού αερίου- αλλά και αυτό της πανδημίας. Την πρώτη θέση έχουν οι παρατάσεις μέτρων που ισχύουν και για το 2022. Ήδη έχει ανακοινωθεί η παράταση της προθεσμίας για όσες εταιρείες πρέπει να αποφασίσουν να πληρώσουν τοις μετρητοίς με έκπτωση 15% την Επιτρεπτέα και ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά πλέον μία οριζόντια παράταση της προθεσμίας για την έναρξη καταβολής του ποσού που είναι δάνειο σε 60 δόσεις. Το ίδιο ισχύει και για τις 36 η 72 δόσεις, για τα «παγωμένα» κορωνοχρέη, αλλά και για το μέτρο των Παγίων Δαπανών το οποίο έχει προαναγγελθεί πως θα συνεχιστεί.

Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα της ακρίβειας και δήλωσε πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξετάζει νέα έκπτωση για το φυσικό αέριο, ενώ αντίστοιχη μέριμνα θα ληφθεί και για το α’ τρίμηνο του 2022.

Για τις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια και τις επιδοτήσεις μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

 

Η επιδότηση για το ρεύμα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, εάν το επόμενο διάστημα συνεχιστούν οι εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές, η ενίσχυση θα παραμείνει, κυρίως για τους πιο ευάλωτους.

Η ακρίβεια σε αριθμούς

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή σε μια σειρά από βασικά προϊόντα, ενώ καύσιμα και ρεύμα «φουσκώνουν» το κύμα των ανατιμήσεων.

Από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκύπτει ότι υπήρξε εκτίναξη 180,9% στο φυσικό αέριο έναντι του Νοεμβρίου του 2020, άνοδος 45,2% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 37,8% στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, το ράλι των τιμών αναμένεται να συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο, οπότε και θα υπάρξει αντίστοιχα μεγάλη άνοδος.

Μικρή ανάσα

Μικρή οικονομική ανάσα στα χιλιάδες νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο για τις ανάγκες θέρμανσης και μαγειρέματος και έχουν επωμιστεί τεράστιες επιβαρύνσεις, έδωσε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, αναστέλλεται η πληρωμή των χρεώσεων διανομής ενέργειας και δυναμικότητας από τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Πρόκειται για ένα μέτρο που αποφάσισε η πολιτική ηγεσία επιδιώκοντας τη μικρή οικονομική ανακούφιση των δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών που καταναλώνουν φυσικό αέριο για τη θέρμανση τους και το μαγείρεμα.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα και αφορά όλους τους οικιακούς πελάτες των προμηθευτών φυσικού αερίου.

Ειδικότερα τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τη διάταξη, δεν θα πληρώσουν τις χρεώσεις ενέργειας και δυναμικότητας διανομής που αντιστοιχούν στους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Σύμφωνα πάντα με το άρθρο 2 της τροπολογίας που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, οι καταναλωτές θα πληρώσουν τα ποσά αυτά σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα και σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Τα ποσά του Νοεμβρίου θα σπάσουν σε δύο δόσεις και θα πληρωθούν εντός του Απριλίου του 2022 και τα ποσά του Δεκεμβρίου με αντίστοιχο τρόπο θα πληρωθούν τον Μάιο του 2022.

Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθούν τα νοικοκυριά για τους δύσκολους χειμερινούς μήνες του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου κατά τους οποίους οι λογαριασμοί φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Οι συγκεκριμένες χρεώσεις ανήκουν στην κατηγορία των «ρυθμιζόμενων» και αντιστοιχούν περίπου στο 10% του συνολικού ποσού του λογαριασμού που πληρώνει ένας οικιακός πελάτης.

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?