Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν ποσότητες ρεκόρ σε χρυσό το περασμένο τρίμηνο, καθώς διαφοροποιούν  τα συναλλαγματικά αποθέματά τους και ενώ μεγάλο μέρος των εν λόγω αγορών προέρχεται από μέχρι στιγμής… άγνωστους αγοραστές.

Σχεδόν 400 τόνοι αντλήθηκαν από τις κεντρικές τράπεζες το τρίτο τρίμηνο του έτους, υπερτετραπλάσιο από τα αντίστοιχα μεγέθη έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Το ετήσιο σύνολο μέχρι στιγμής φέτος είναι το υψηλότερο από το 1967, όταν το δολάριο εξακολουθούσε να υποστηρίζεται από το μέταλλο.

Οι τιμές του χρυσού έχουν πιεστεί φέτος από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, ωθώντας τους επενδυτές σε πωλήσεις. Ωστόσο, υποστήριξη έχει έρθει από αλλού, όπως από αγοραστές λιανικής στην Ασία και κεντρικές τράπεζες.

Στους πρόσφατους αγοραστές συγκαταλέγονται κεντρικές τράπεζες, όπως της Τουρκίας και του Κατάρ, αλλά υπάρχουν και «σημαντικές» μη δηλωμένες αγορές από ιδρύματα – σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC). Δεν αναφέρουν όλες οι χώρες τακτικά τις αγορές τους σε χρυσό, για παράδειγμα η Κίνα και η Ρωσία, γράφει το Bloomberg.

«Δεν αναφέρουν όλα τα επίσημα ιδρύματα δημοσίως τον χρυσό που κατέχουν, ή μπορεί να το κάνουν με καθυστέρηση», ανέφερε το WGC σε τριμηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω αγορές που δεν έχουν αναφερθεί».

Η ζήτηση χρυσού από κεντρικές τράπεζες εκτινάχθηκε σε υψηλό 55 ετών

Το Συμβούλιο αναμένει ωστόσο ότι οι συνολικές επενδύσεις σε χρυσό θα μειωθούν φέτος. Παρά την ισχυρή ζήτηση, οι τιμές εξαρτώνται κυρίως από εξωτερικούς παράγοντες, όπως το μακροοικονομικό κλίμα και η κατεύθυνση του δολαρίου, δήλωσε ο Gnanasekar Thiagarajan, διευθυντής της Commtrendz Risk Management Services. Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται υπό πίεση ενόψει της συνεδρίασης της Federal Reserve την Τετάρτη, πρόσθεσε.

Πηγή: euro2day.gr

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?