Τελικές αποφάσεις για το σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα, παίρνει τις αμέσως επόμενες μέρες η κυβέρνηση. Ήδη «σάρκα και οστά» παίρνει η εξαγγελία του πρωθυπουργού για περαιτέρω μειώσεις των ενοικίων κατά 100% (και κάλυψη του 80% από το Κράτος). Το «υπερόπλο» με τις μειώσεις ενοικίων όμως, είναι μία μόνο πτυχή του σχεδίου, όπως είχε αποκαλύψει προ εβδομάδων το κυριακάτικο business stories.

Για το 2021 η κυβέρνηση θέλει να ενεργοποιήσει μέτρα 18-20 δισ. ευρώ για την αγορά και τα νοικοκυριά, αξιοποιώντας και τις προκαταβολές του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μέχρι αυτές να έρθουν και εκτός από το μέτρο των μειώσεων ενοικίων που ήδη ανακοίνωσε και εφαρμόζει, άμεση προτεραιότητα δίνει η κυβέρνηση –σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ- και στην επανάληψη για τουλάχιστον μία φορά ακόμα εφέτος, του επιτυχημένου μέτρου της μείωσης ή και κατάργησης της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Όπως και το 2020, επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου αναμένεται να πληρώσουν ολιγότερο ή καθόλου προκαταβολή φόρου για το 2022. Μείωση ενοικίων και μείωση προκαταβολής φόρου προωθούνται άμεσα γιατί θεωρούνται στοχευμένα σε όσους πλήττονται, και απαραίτητα όσο τα lockdown θα συνεχίζονται και κατά το 2021.

«Στο ζύγι» Μη Επιστρεπτέες προκαταβολές
Μέχρι την άλλη εβδομάδα θα ξεκαθαρίσουν οι αποφάσεις και για την νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, οι αιτήσεις για την οποία ξεκινούν άμεσα ή έως την ερχόμενη εβδομάδα του Ιανουαρίου το αργότερο. Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν την εισήγηση να αυξηθεί η «μη επιστρεπτέα» προκαταβολή στο 70% αντί 50%. Ωστόσο η απόφαση προσκρούει στην ανάγκη για περισσότερο στοχευμένα, αντί για οριζόντια μέτρα στήριξης. Το ίδιο ισχύει και για το σχέδιο αναδρομικής αύξησης της «μη επιστρεπτέας» Προκαταβολής 3 σε έως 50%.

Αντιθέτως, από τις αλλαγές στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, σίγουρη πρέπει να θεωρείται η αλλαγή υπολογισμού και αύξηση του ανωτάτου ορίου χρηματοδότησης, που θα δώσει επιπλέον κεφάλαια σε επιχειρήσεις που είχαν αποκλειστεί μετά τον 2ο ή 3ο κύκλο επιχορηγήσεων.

Στην κυβέρνηση έχουν ήδη κάνει διερευνητικές κρούσεις προς τους θεσμούς και για μονιμοποίηση ή επέκταση των μέτρων ελάφρυνσης που εκτάκτως ελήφθησαν το 2020.

Πρόκειται για μέτρα που κοστίζουν 3 δισ. ευρώ συνολικά στον κρατικό Προϋπολογισμό:
– αναστολή Εισφοράς Αλληλεγγύης το 2021 για τον ιδιωτικό τομέα

– μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε μισθωτούς και τους εργοδότες τους

– μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Copyright © 2024 by ΠΟΒΑΚΩ! All Rights Reserved. Powered by

Επικοινωνήστε

Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?