Panhellenic Federation of Craft Silversmiths Jewelers Watch Sellers

image 

Text Size

Πολύτιμοι & ημιπολύτιμοι λίθοι

Διαβάστε: Πολύτιμοι λίθοι
Διαβάστε: Ημιπολύτιμοι Λίθοι

Φροντίδα των Πολυτίμων και Ημιπολύτιμων Λίθων

Βασικοί κανόνες για την φροντίδα των πολυτίμων και ημιπολύτιμων λίθων δίδονται στο επί μέρους κεφάλαιο «Φροντίδα» για κάθε λίθο. Αλλαγή στους κανόνες μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση ή την ποιότητα ενός πολύτιμοι ή ημιπολύτιμου λίθου και σε ακραία περίπτωση μπορεί να του δημιουργήσει ζημιά ή να τον καταστρέψει! Κάθε πολύτιμος ή ημιπολύτιμος λίθος θα πρέπει να χρησιμοποιείται, επεξεργάζεται, μεταφέρεται, τοποθετείται και διαχειρίζεται με ειδικούς τρόπους που εξαρτώνται από τις φυσικές του ιδιότητες. Η κατάλληλη φροντίδα ενός λίθου εγγυάται την σταθερότητα του και την διατήρηση του. Οι περισσότεροι κίνδυνοι για τους πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους αποτελούν τα ξαφνικά κτυπήματα, απόξεση και ακραίες συνθήκες (θερμότητα, ψύχος, άμεση έκθεση σε φως του ήλιου, επιβλαβή χημικά). Για να διατηρηθεί η εντυπωσιακή εμφάνιση ενός πολυτίμου ή ημιπολύτιμου λίθου θα πρέπει να καθαρίζεται κατάλληλα. Ανάλογα με το είδος του λίθου ο καθαρισμός μπορεί να γίνει ή με υπέρηχο ή με ατμό. Για πλέον ευαίσθητους λίθους θα πρέπει να, χρησιμοποιείται μόνο σαπούνι και νερό.
Αστρολογία και Θεραπευτικές ιδιότητες των Πολυτίμων και Ημιπολύτιμων Λίθων

Εκτός από την ομορφιά τους, οι πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι, λόγω των συχνά εξαιρετικών τους ιδιοτήτων, έγιναν αντικείμενα λατρείας κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Αργότερα οι αστρολόγοι χρησιμοποίησαν πολύτιμους και ημιπολύτιμου; λίθους με σύμβολα ζωδίων ή άλλους αστρικούς ή πλανητικούς συνδυασμούς .
Οι ασυνήθιστες φυσικές ιδιότητες ορισμένων λίθων, όπως η ηλεκτρική αγωγιμότης (χαλαζίας, τουρμαλίνης) ή ο μαγνητισμός (αιματίτης)
είχε σαν αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς (ο χαλαζίας και ο τουρμαλίνης για αύξηση της ενεργητικότητας και ο αιματίτης για θεραπεία των ρευματισμών). Η θεραπεία με πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους γίνεται θέτοντας απλά τους λίθους επάνω στο σώμα ή κάνοντας διαφόρους συνδυασμούς στα προς θεραπεία σημεία του σώματος ή σε σημαντικά ενεργειακά κέντρα του ανθρωπίνου σώματος, όπως είναι τα ονομαζόμενα chakra.
Οιπολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι που συνδέοντοι με ζώδια.

Ζώδια Αιγύπτιοι και Έλληνες Βυζαντινοί Εβραίοι Αστρολόγοι του Μεσαίοι Σύγχρονοι Αστρολόγοι
21.3-20.4 Αμέθυστος Γρανάτης Ζαφείρι Ζαφείρι διαμάντι γρανάτης
21.4-20,5 Οψιδιανός Αμέθυστος χαλκηδόνιος σμαράγδι χρυσοπράσιο αμέθυστος
21.5-21,6 ηλιοτρόπιο Ίασπις σμαράγδι μαργαριτάρια αχάτης ακουαμαρίνα
22.6-22.7 χαλκηόόνιος διαμάντι όνυξ ρουμπίνι καρνεόλιο διαμάλτι
23.7-23.8 σμαράγδι σμαράγδι καρνεόλιο όνυξ σαρδόνυξ σμαράγδι
24.8-23.9 σαρδόνυξ μαργαριτάρια χρυσόλιθσς χρυσόλιθος μαργαριτάρια
24.9-23.10 καρνεόλιο ρουμπίνι ακουαμαρίνα αχουαμαρίνα οπάλιος ρουμπίνι
24.10-22.11 χρυσόλιθος χρυσόλιθος βήρυλος τοπάζι τοπάζι μάτι τίγρης χρυσόλιθος
23.11-21,12 βήρυλος ζαφείρι ρουμπίνι ζιρκόνιο καλλάΐτης ζαφείρι
22.12-20.1 τοπάζι οπάλιος γρανάτης γρανάτης ροζ χαλαζίας οπάλιος
21.1-19.2 χρυαοπράσιο τοπάζι αμε’θυστος αμέθυστος όνυξ τοπάζι
20.2-20.3 υάκινθος καλλάΐτης (τυρκουάζ) ίασπις τουρμαλίνης ιασπις καλλάΐτης (τυρκουάζ)

Ενεργειακά κέντρα - chakras (από πάνω προς τα κάτω) : κορυφή (άσπρο, μέτωπο μωβ) Λαιμός (μπλε), καρδιά (πράσινο), αφαλός (κίτρινο), ιερόν οστούν (πορτοκαλί), βάση (κόκκινο).

Χρησιμοποιούνται λίθοι με κάποιο ιδιαίτερο χρώμα. Κάθε λίθος που χρησιμοποιείται ενεργά για θεραπευτικούς σκοπούς χρειάζεται να φορτισθεί και να αποφορτισθεί από καιρό σε καιρό. Ο λίθος συνήθως αποφορτίζεται σε τρεχούμενο νερό και επαναφορτίζεται στο φως του ήλιου. Αν και οι συγγραφείς του βιβλίου αυτού ανέτρεξαν σε πολλά εξειδικευμένα βιβλία για την επιλογή και την χρήση των πολυτίμων και ημιπολύτιμων λίθων για θεραπευτικούς σκοπούς, δεν πιστοποίησαν κάτι συγκεκριμένο από τα αναφερόμενα για αυτούς στα βιβλία . Εάν δεν πιστεύετε στις εξαιρετικές δυνάμεις των πολυτίμων και ημιπολύτιμων λίθων δεν πειράζει. Πηγαίνετε σε ένα μαγαζί όπου πωλούνται πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι και βρείτε ένα λίθο που σας ελκύει περισσότερο από το χρώμα του, το σχήμα του και την εμφάνιση του. Εάν τον φορείτε και έχετε επαφή με τον λίθο, συχνά θα δημιουργήσετε την δική σας ειδική σχέση με αυτόν. Θα φορτίζετε και θα αποφορτίζετε τον εαυτό σας μέσω του λίθου. Ο λίθος θα γίνει μία αποθήκη ενέργειας, μία ψυχολογική υποστήριξη για τον εαυτό σας σε όλες τις ασυνήθιστες καταστάσεις.

Η Ιστορία των Πολυτίμων και Ημιπολύτιμων Λίθων

Είναι γνωστό από τις αρχαιολογικές ανασκαφές ότι το ενδιαφέρον για τους πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους χρονολογείται από την Μεσολιθική Εποχή. Οι πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι εξορύσσοντο και υφίσταντο επεξεργασία σε έντονο βαθμό στην Κεντρική και Ανατολική Ασία, Μεσοποταμία, Βαβυλώνα, Αίγυπτο και Κεντρική Αμερική. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί θαύμαζαν τους πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους και γνώριζαν πολλά γι αυτούς, λίγες μόνο προσπάθειες έγιναν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη για την επεξεργασία των λίθων και την χρησιμοποίηση τους στην δημιουργία κοσμημάτων. Το ήλεκτρο της Βαλτικής υπήρξε αντικείμενο εμπορίου σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Μαύρα βραχιόλια, τα οποία κατασκευάσθηκαν από Φυλές Κελτών και τα οποία αποτελούνται από μία ποικιλία άνθρακα έχουν βρεθεί στην περιοχή που σήμερα είναι γνωστή με την ονομασία Νονέ στην Δημοκρατία της Τσεχίας. Τούτο αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα ευρείας κλίμακας εμπορίου κοσμημάτων κατά την αρχαιότητα. Το ενδιαφέρον για τους πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους αυξήθηκε σημαντικά στην Ευρώπη με την πρόοδο στην Επιστήμη και το Εμπόριο κυρίως κατά τον 15ο και 16ο αιώνα. Η σύνδεση των πολυτίμων και ημιπολύτιμων λίθων με σύμβολα αστρολογίας και η πίστη στις υπερφυσικές δυνάμεις έπαιξαν επίσης ρόλο. Το ενδιαφέρον έφθασε στο μέγιστο βαθμό κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, όταν πολλά νέα κοιτάσματα ανακαλύφθηκαν. Σήμερα μη παραδοσιακοί πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι ως και άλλοι με ιδιότητες κατώτερες των πραγματικών ιδιοτήτων των πολυτίμων και ημιπολύτιμων λίθων γίνονται καθημερινά ολοένα και πιο δημοφιλή.